FacebookInstagram

Zpět na blog

iOS vs. Android. Jaké jsou hlavní rozdíly?

Stále žhavým tématem mobilních nadšenců (tzv."geeků") je nelogické srovnávání dvou nejvíce zastoupených operačních systémů, tedy konkrétně platformy iOS a Android, za kterým stojí úspěšný společnost Google. Na internetu můžete objevit nejrůznější články s titulkem "6 věcí, proč je Android lepší, než iOS", nebo naopak – "Proč je systém od Applu nesrovnatelný s tím od Googlu?" Mobilní válka se dělí celkem na dva tábory, přičemž jedna skupina zastává platformy systému založeného na jádře Linuxu, druhá uctívá nakousnuté jablko a jednoduchost uživatelského prostředí. V tomto krátkém článku si společně vysvětlíme a uděláme objektivní názor na to, jaké jsou hlavní rozdíly a v čem se vlastně platformy liší.

1. Filozofie systémů iOS a Android:

Výrazným rozdílem je fakt, že společnost Apple jako jediná firma vyrábí jak hardware (iPhone,iPad,iPod), tak software (iOS, macOS,watchOS). Jedná se o uzavřený systém oproti Androidu, přičemž Apple má tímto způsobem dobrou kontrolu nad tím jak systém funguje na produktech, které prodává. Málo kdy se tedy stane, že systém iOS špatně na některém z produktů špatně funguje – v podstatě je odladěný a okamžitě připravený pro každý iPhone, iPad či iPod touch (v rámci kompatibility). Oproti tomu Google je pouhým výrobcem softwaru (až na vyjímku Google Pixel) a tuto platformu nabízí výrobcům chytrých telefonů (Samsung, Sony, Huawei, Lenovo). Ti si pak prostředí upraví svojí nástavbou. Na systému se tedy skládá více skupin lidí, proto se často stává, že není správně odladěný a později nastávají další problémy se zasekáváním, padáním atp. Apple má tedy všechno sjednocené pod sebou, což je určitě velká výhoda.

2. Podpora a aktualizace operačního systému:

Jak bylo zmíněno výše, společnost Apple vyrábí software a hardware, což znamená, že má aktualizace okamžitě optimalizované pro všechny své produkty a sestavení si tak může stáhnout kdokoliv na jakýkoliv podporovaný model bez časové prodlevy. Narozdíl oproti tomu Google vyrábí Android a výrobci jej upravují pro své telefony, než se tedy dostane na všechny modely, trvá to poměrně dlouho. Navíc se výrobci soustředí především na vlajkové modely a pokud si zakoupíte levnější verzi, nebo máte rok staré zařízení, možná se na vás ani nedostane. Navíc uživatele Androidů provázejí problémy s nestabilitou, občasné restartování zařízení a další nepříjemnosti spojené se špatnou optimalizací.

3. Rozdílné uživatelské prostředí systémů:

Pokud jste doposud používali, nebo používáte operační systém Android, pak jste zvyklí na užitečné widgety na hlavní straně, rozevírací nabídku ikonek, nebo průzkumník podobný tomu ze systému Windows. Oproti tomu se systém iOS výrazně liší. Všechny ikonky totiž máte rovnou na úvodní stránce seřazené do bloku, mezi kterými listujete. Ikonky si pak můžete rozdělit jednotlivě do složek, například složka Zábava, Hudba, Fotografování atp. Ke složkám pak přistupujete jedním kliknutím, navíc widgety na obrazovce výrazně spotřebují baterii, což je u současných smartphonů jeden z největších problémů, který se řeší externí Power Bankou. Pokud si stáhnete mediální soubor na Androidu, uloží se vám do složky Downloads, podobně jako na počítači (méně bezpečné). Pokud jej stáhnete na iOS, nabídne vám systém rovnou konkrétní aplikaci, ve které chcete soubor otevřít, systém je tzv. Sendboxován (v bublině).

4. iPhone neumí posílat soubory přes Bluetooth:

Již s příchodem první verze iPhonu se internetem valila řada stížností ohledně toho, že nelze posílat soubory přes Bluetooth. S přáteli si tedy nemůžete posílat obrázky, melodie či soubory, tak jak to funguje u Androidu. Apple umožní přes Bluetooth připojit pouze příslušenství (handsfree, sluchátka, jiné zařízení), k čemuž je vlastně BT přizpůsobené. Už z hlediska bezpečnosti je to lepší, že si do zařízení nenatáhnete společně s kopírovaným souborem malware. Soubory si můžete posílat jakkoliv jinak, ať už přes komunikační aplikace, nebo přes e-mail. V dnešní době se Bluetooth využívá výrazně méně častěji, než tomu bylo před několika lety. Pro někoho je dnes již nepotřebné.

5. Soukromí.

Jak si vede iOS v porovnání s Androidem? iPhone se o vás snaží zjistit co nejméně informací. Pro Apple je totiž větší prioritou soukromí uživatelů. U platformy Android se to liší v tom, že po synchronizaci s účtem Google mezi aktivními zařízeními (tablet, PC, atd.) zjistí mnohem více informací. Pokud například vyhledáváte na telefonu konkrétní věci, okamžitě se stejné informace a nabídka zobrazí na počítači. Přestože Android uživatelům umožňuje zablokovat shromažďování osobních informací některými aplikacemi, přesto se nejedná o 100% ochranu.

6. iOS (iPhone) nepodporuje paměťové karty.

Poměrně často se také řešil nedostatek v podobě absence paměťových karet. Žádný z iPhonů, tedy zařízení pracující na systému iOS nepodporuje možnost rozšířit si úložiště pomocí externích karet, jako tomu je u Androidu. Na výběr máte v současnosti kapacitu s velikostí až 256 GB, přičemž nejméně je možné si u prodávaných modelů zakoupit kapacitu 16 GB, která je v mnoha případech dostačující. Vaše fotografie a další důležitá data si můžete pravidelně zálohovat přes cloudové služby, nebo si je zálohovat přes iTunes v počítači. Pokud objevíte na internetu inzerát s tím, že někdo prodává iPhone s podporou karet microSD, rozhodně se jedná o neoriginální padělek.

Na našem eshopu najdete levné iPhonyzánovní iPhonypoužité iPhonybazarové iPhony nejvyšší kvality, proto u nás nenajdete refurbished iPhonyrenovované iPhonyrepasované iPhony pochybné kvality jako u jiných prodejců. Ušetřete až 43% a získejte levný iPhone se zárukou. Navíc ke každému iPhonu dárek a doprava ZDARMA. Možnost nákupu na splátky. Ověřeno zákazníky.