FacebookInstagram

Zpět na blog

Jak zálohovat a obnovit SMS zprávy a iMessage na iPhonu?

Přestože probíhá dnešní komunikace s přáteli zejména prostřednictvím klientů sociálních sítí, jako je Facebook, WhatsApp, Viber a další, najdou se i tací, kteří dávají přednost standardnímu řešení v podobě SMS zpráv a iMessage. Možná víte, že pokud na vašem zařízení uděláte tzv. Hard Reset, na iCloud lze zálohovat veškeré osobní údaje, jako jsou fotografie, pošta, kalendář či poznámky, avšak klasické zprávy tady chybí. Co dělat v případě, že nechcete k záloze využívat externí aplikace, nebo naopak výchozí metodu iCloudu? Vybrat si můžete celkem ze tří různých metod. Jak na to se společně podíváme v tomto příspěvku.

Metoda č. 1
Existuje totiž řešení na individuální bázi, které vám nezabere příliš času a budete k tomu potřebovat pouze počítač s nejnovější verzí iTunes, synchronizační kabel a oblíbenou aplikaci iBackupBot, která je k dispozici zdarma pro všechny uživatele. Stáhnout ho můžete pod tímto odkazem. V první řadě je třeba připojit iPhone, ze kterého chcete obnovit veškeré zprávy k počítači. Následně se držte postupu:

     1.krok

Nyní je potřeba zkontrolovat, zda nemáte zaškrtnutou možnost Šifrovat zálohu iPhone. To ověříte tak, že spustíte aplikaci iTunes, vyčkejte na úspěšné spojení a klikněte na ikonku zařízení. Pokud není zapnuté šifrování, klepněte na možnost Zálohovat a poté, co bude záloha dokončena, odpojte váš iPhone od počítače.

Jak zálohovat imessage

Je důležité poznamenat, že pokud se chystáte zálohu přenášet do vašeho „používaného“ iPhonu, nikoliv nového, pak je třeba po záloze přenést zařízení do továrního nastavení. V případě, že budete přenášet obsah do nového zařízení, pak postupujte podle návodu až do té fáze, než se úspěšně dostanete na domovskou obrazovku.

      2. krok

Dalším krokem je připojení iPhonu k počítači a spuštění aplikace iTunes. Nyní můžete použít totožný postup, jako v případě předchozího odstavce, nicméně po záloze vaše zařízení ponechejte připojené.  Po nainstalování výše uvedené aplikace iBackupBot ji stačí spustit a v záložce Backups zvolit nově vytvořenou zálohu. Na levé straně názvu vaší zálohy objevíte ikonku malého trojúhelníku – klikněte na ni a vyberte možnost User Information Manager.


     3. krok

V další fázi se objeví sekce Messages – rozklikněte ji a stiskněte tlačítko Import. V případě, že se objeví notifikační okno s hláškou, zda si chcete vybrat konkrétní zálohu importu, zvolte přesně tu, kterou jste před okamžikem vytvořili na vašem počítači a potvrďte tlačítkem OK. Následně se zobrazí okno Import File, přičemž je třeba odškrtnout políčko „Do this for all conflicts“ a proces potvrdit tlačítkem Yes. V procesu pokračujte tak, že stisknete tlačítko OK – to potvrzuje spojení všech zpráv s vaší zálohou.

    4. krok

Nyní je potřeba ukončit aplikaci iBackupBot a spustit opět iTunes. Dostáváme se do fáze importu a tak klepněte na tlačítko Obnovit ze zálohy – zde je potřeba vybrat tu samou, kterou jste vytvořili v předchozích krocích a proces potvrdíte tlačítkem Restore. Po několika vteřinách se do cílového zařízení nakopíruje původní instalace iOS, která navíc obsahuje SMS zprávy.

     5. krok

Nyní je hotovo. Po úspěšné obnově zálohy stačí spustit aplikaci Zprávy na vašem zařízení, přičemž by se měl načíst obsah dle vašeho očekávání a to včetně všech příloh. V případě, že se nebudou zprávy zobrazovat pod správnými jmény, je třeba provést obnovu kontaktů pomocí iCloudu, či jiné dostupné služby.

Metoda č. 2
Druhá varianta, kterou lze zálohovat vaše SMS, MMS a iMessage zprávy je přímo prostřednictvím aplikace iTunes. Je třeba zdůraznit, že vytvoří balík zahrnující kompletně všechny typy příloh a zpráv, nelze vybírat selektivně. Zálohovací soubor je však pro běžné náhledy nečitelný, takže slouží přímo pro účely importu přes tuto aplikaci. Jak na to?

V první řadě spusťte iTunes na vašem počítači a připojte iPhone pomocí USB kabelu. Poté, co dojde k úspěšné autorizaci zařízení se objeví v levém panelu ikonka zařízení – klepněte na ni. Na pravé straně se pak objeví informace o připojeném iPhonu, přičemž je třeba přejít do části Souhrn a níže najít část se zálohou. Zaškrtněte možnost zálohovat na tento počítač a spusťte proces zálohování. iTunes nyní vytvořil kompletní zálohu zahrnující všechny zprávy. Postup je stejný, jako u metody č. 1.

 

Metoda č. 3
Mnoho lidí nevyužívá plný potenciál cloudového úložiště od Applu. Samotný iCloud totiž dokáže zálohovat na vašem iPhonu iMessages, SMS zprávy, ale také MMS. Jak na to?

Otevřete si na vašem iPhonu ikonku Nastavení a na obrazovce přejděte na iCloud. Přihlašte se ke svému iCloud účtu a ujistěte se, že jste připojeni k Wi-Fi síti. Níže v seznamu objevíte aplikace využívající iCloud – zde je třeba potvrdit synchronizaci s aplikací Zprávy. Poté přejděte do spodní části obrazovky, kde se nachází záložka Zálohování – klepněte na možnost Zálohovat. Vyčkejte, dokud nebude proces zálohování úplně dokončen. Následně můžete telefon přenést do továrního nastavení a přes iCloud se data obnoví zpět, případně se pod stejným účtem přihlásit na jiném iOS zařízení.

-

-

Hledáte iPhone za skvělou cenu? U nás naleznete levné použité iPhony za téměř poloviční cenu. 

Sleduj nás na sociálních sítích, ať ti nic neuteče.